Portel – Afua 154 Nm
Door: Largo
Blijf op de hoogte en volg Jacques
18 Maart 2012 | Brazilië, Afuá
Na een paar dagen in het minder interessante Portel, trekken we verder het groene oerwoud in. Langs de oevers zien we regelmatig kleine nederzettingen waar de mensen ons steeds enthousiast toewuiven en de kinderen met hun kleine prauwen naar ons toekomen in de hoop een geschenkje te krijgen of ons wat vruchten of garnalen te verkopen. Sommigen haken zich vast aan Catalina om ons als motor te gebruiken om de stroming te overwinnen en terug naar huis te varen. Alhoewel we vele uren moeten motoren, is de voorbijgaande film van alle kleur schakeringen van groen zo afwisselend, dat we onze ogen de kost kunnen geven om deze beelden in ons geheugen te downloaden.
Van zodra er meer dan 3 huizen staan is er een klein kerkje gebouwd dat duidelijk mooier is dan de rest. Hun huisjes hebben geen ruiten, noch deuren en dit ondanks de omringende jungle met insecten en ongedierte! Maar ze leven in een echte postkaart: dezelfde locatie aan een Zwitsers meer zou een fortuin waard zijn. Er is hier ook op uitzondering van een paar houtzagerijen en primitieve scheepswerven geen industrie en dus nul pollutie! Als Nicole zich ’s avonds ontschminkt is ze ieder maal verwonderd dat de watjes zo proper blijven!
Maar Afua nadert en dat is het officiële einde van de “Rallye des Iles du Soleil”. Zes maanden ben ik onderweg. En zoals een drenkeling plots in één flits zijn hele leven ziet voorbijschieten, zo zie ik alle bezochte plaatsen en meegekomen vrienden als een video clip in mijn geest passeren: de Balearen, Gibraltar, Madeira, de Canarische eilanden, Marokko, Senegal, de Kaapverdische eilanden, de trans-Atlantische oversteek, en dan het onvergetelijke Brazilië met zijn multipele facetten; met belangrijke rollen weggelegd voor Philippe, Didier, Timothy, Stéphanie, Thibaut, Marc en Danielle, Patrick en Annemie, en natuurlijk Jan en Michou.
Afua is een heel speciaal stadje volledig op palen gebouwd en waar alle gemotoriseerde voertuigen verboden zijn, dus zijn hier de fiets en de quistax koning! De mensen zijn hier zoo vriendelijk dat we moeite hebben om te geloven dat in de stad Macapa, aan de overkant van de rivier, Lord Edward Blake, de bekende zeiler, een paar jaar geleden hier vermoord werd door rovers.
Zaterdag 17 maart 2012: een dag om nooit te vergeten: een groot feest met alle RIDS deelnemers om het einde van deze 6 maanden samen te vieren en uitgerekend dit op mijn verjaardag! Lekker eten, dansen in een mooie zaal in exotisch hout, herinneringen en plannen uitwisselen; “au revoir” aan Nicolas die ons al deze maanden heeft begeleid en gepamperd, emoties tot in de keel…
We vertrekken nu terug de oceaan op met als eerste stop Cayenne in Frans Guyana en Kourou waar we misschien de lancering van een racket zullen kunnen meemaken.
…wordt vervolgd…
18 Maart 2012 - 19:47
Maria:
Proficiat met verjaardag! (gisteren)
Nog veel plezier op uw tochten!
18 Maart 2012 - 19:57
Sonja & Jean-Cl.:
Que souhaiter de plus que de l'amour, de la joie, des amis, des sourires, du bon temps, de la santé, de la passion, des amies, de la bonne bouffe, du soleil, du chocolat, de l'écoute, des voyages, de la sagesse, de la tendresse, de la réalité positive, de la paix, de la compréhension, un sourire chaque matin dans le miroir, de l'humour, de la patience, des moments grandioses et inou
bliables, des baisers ...entre autres de notre part que Nicole te transmettra.... Happy birthday
t o o o you . -
18 Maart 2012 - 21:54
Les Hellawell:
Donc voilà une date merveilleuse à marquer d'une pierre. Un anniversaire programmé de longue date, une fête sous des cieux magique et le périple qui n'en est qu'à ses premiers six mois. Nous avons hâte de lire la suite comme les albums de Tintin. Tout est parfait et enfin le Capitaine ne carbure pas au Whisky. la suite au prochain numero -
19 Maart 2012 - 13:59
Elly:
Te laat, maar zeker nog een gelukkige verjaardag!
19 Maart 2012 - 19:06
Cecile:
er "was" er 1 jarig : hoera, hoera!
proficiat ad kapitein( wel te laat maar toch gemeend)
wat een luxe he, op die manier uw verjaardag kunnen vieren.
het is iets eens anders dan een spelletje petanque, een fietstochtje met de wielertoeristen of een spelletje kaarten met de leeftijdsgenoten .
doe vooral zo verder, dit is blijkbaar de goeie manier om eeuwig jong te blijven.
ook ne proficiat aan "de vrouw" achter de man die het toch ook maar klaarspeelt om dit avontuur
tot een goed einde te brengen (het is ook moeilijk om te ontsnappen vanop een boot he !)
nog veel geluk verder en tot schrijfs
groetjes vanuit de 'city' of Zele
cecile -
21 Maart 2012 - 12:32
Michou:
schatjes, het ziet er allemaal vredig en uniek uit! Wat een avontuur hebben jullie weeral gedurende 6 maand beleefd, wij zijn heel blij daar een klein partje van meegemaakt te hebben! Souvenirs pour la vie!
wij ook hier superklare watjes in Koh Samui en Koh Tao, een onvergetelijk avontuur, waar we werkelijk ongelooflijk genoten hebben..prachtige zichten, unieke rotsformaties, grote wouden vol palmbomen, zeer mooi hotel met superlekker eten, prachtig turquois water en schitterende strandjes! Gisteren hebben wij tweetjes met een boot( met kapitein) het ganse eiland omvaren met 4 stops van telkens 30 min snorkelen...ik ging het maar 1 keer meedoen maar het was zo mooi dat ik 4 keren heb gedoken....
vandaag heeft jan zelfs 7 haaien opgesnorkeld, gelukkig geen gevaarlijke.... daar pas ik toch voor!
Blij van Nicolleke volgend weekend terug te zien , jack, keep the spirit (and your manners) voor het vervolg, hé!! Mille baisers,
Michke -
21 Maart 2012 - 19:11
Mukker:
Een reeks uitzonderlijke belevenissen! Prachtige foto's. Gelukkige verjaardag, skipper. Het is juist dat de tijd vliegt, vooral als die aangenaam doorgebracht wordt. Er staan jullie echter nog mooie momenten te wachten op deze grote reis. Blijf voorzichtig.